Att byta ett fönster i en sedvanlig villa eller lägenhet här i Sverige, tar i genomsnitt mellan två och fyra timmar per enhet, men flera förutsättningar såsom fasadmaterial, höjd, tillgång till utrymme, och typ av fönster såklart, har en stor inverkan på tiden. För en hel lägenhet med fem till åtta fönster brukar ett fackmässigt fönsterbyte ta cirka en till två arbetsdagar, medan ett större hus med 10–20 fönster kan kräva upp till en vecka beroende på arbetslagets storlek och hur komplicerad monteringen blir. Tiden varierar givetvis – det är skillnad på att byta ett fönster i markplan på en träfasad, jämfört med att arbeta på andra våningen med putsad fasad och specialmått!
Byta fönster vs fönsterrenovering!
Står du inför valet mellan att renovera dina gamla fönsterbågar och karmar, eller att byta ut hela fönstret, så är det ett klassiskt dilemma inom byggnadsvård och modernisering. Du är inte ensam med andra ord! Om man ser till helhetens ekonomi, komfort och energieffektivitet finns det faktiskt flera starka argument för ett komplett fönsterbyte.
För det första är energieffektiviteten vid ett fönsterbyte långt högre. Äldre fönster, även med tvåglaslösningar (kopplade bågar med 1+1-glas), har ofta mycket lägre U-värde (dvs. sämre isolerförmåga) än moderna fönster med isolerglas. Ett nytt isolerglasfönster kan ha ett U-värde på 1,0 eller lägre, jämfört med äldre tvåglas som ofta ligger runt 2,5–3,0. Skillnaden är tydlig i både energikostnader och komfort.
För det andra innebär ett byte betydligt mindre underhåll. Gamla fönster i trä kräver regelbunden målning och tätning, och vi får inte glömma fönsterkittning, medan moderna alternativ ofta är underhållsfria i upp till 30 år eller mer, särskilt om man väljer trä/alu-kombinationer eller helt PVC-baserade lösningar (dvs. plastfönster).
För det tredje så höjer nya fönster ofta bostadens estetiska värde och ekonomiska värde. Med en korrekt utvald stil och färg kan man både bevara byggnadens arkitektoniska karaktär och samtidigt ge huset ett fräschare uttryck.
Sist men inte minst är ljudisoleringen från moderna fönster överlägsen jämfört mot äldre lösningar. För fastigheter nära trafikerade vägar eller andra bullerkällor gör detta stor skillnad i boendekvaliteten, det blir som natt och dag skulle man kunna säga!
Energibesparing vid byte till isolerglas
Vill du ha en betydande och märkbar energibesparing så är det fönsterbyte du ska investera i. Enligt Energimyndighetens beräkningar kan en normalvilla spara upp till 5 000–7 000 kWh per år, vid byte från äldre tvåglas till moderna treglasfönster med energiglas och argongas. Översatt i pengar så innebär det, vid ett elpris på 1,5 kr/kWh, en potentiell besparing på 7 500–10 500 kr per år. Ingen dålig slant med andra ord!
Detta motsvarar upp till 15–20 % av husets totala värmeförluster. Fönstrena är ofta den svagaste punkten i det så kallade klimatskalet, och ett byte kan alltså ha större effekt än exempelvis tilläggsisolering av vinden – särskilt om det är många och gamla fönster som sitter där nu.
Moderna fönster är dessutom ofta utrustade med varmkantlist, gasfyllda kassetter (argongas som sagt) och selektivt belagda rutor som släpper in solvärme men hindrar värmeförluster inifrån, dessa kallas energiglas.

Hur snabbt går det att byta ett enskilt fönster?
Ett fönster av relativt standard mått och utförande, tar för en van fönstermontör cirka 2–4 timmar att byta, inklusive demontering av det gamla, injustering och montering av det nya, samt tätning och eventuell återställning av invändiga och utvändiga foder. Detta gäller vid goda förhållanden – exempelvis markplan, träfasad och vanligt förekommande mått.
Fönster med specialmått, i putsad fasad, eller på andra våningen utan tillgång till ställning eller lift, kräver av förklarliga skäl längre tid. Ibland kan man räkna med 5–6 timmar per enhet i mer krävande fall. Det är heller inte helt omöjligt att klockan tickar iväg på över tio timmar, men det är sällsynt!!
Worst case scenario!
Några av de mest ”krångliga” fönsterbyten tillfaller nog tegelfasader och putsfasader, specifikt där det är ett större tomrum efter borttagning av det gamla fönstret! Med andra ord är det en luftficka som gör att att karmskruv och andra beslag inte har något att fästa i, vara man behöver bygga upp en ram specifikt för detta ändamål. Inte kul och ganska så tidskrävande!

Tidsåtgång för en hel lägenhet eller villa
För en vanlig bostadsrättslägenhet, med 4–8 fönster, går ett fönsterbyte ofta att genomföra på en till två dagar. Detta förutsätter att alla fönster är lättillgängliga och att det är fråga om standard montering utan särskilda anpassningar.
För ett enfamiljshus med 10–20 fönster krävs ofta tre till fem arbetsdagar beroende på antalet montörer. Vid samordning med andra byggmoment – som fasadrenovering eller invändig målning – kan projektet förlängas, men i ren monteringsmässig bemärkelse är fem dagar ett realistiskt snitt.
Viktigt är också torktider för eventuella drev- eller tätningsmaterial, samt att vissa moment kan kräva justering dagen efter montering för perfekt resultat.

Går det att byta fönster året runt i Sverige?
Jajamän, det går utmärkt att byta fönster under hela året här i vårt avlånga land – även mitt i vintern. Moderna montageformer och tätningsmaterial möjliggör fönsterbyte även i minusgrader, så länge det är torrt ute förstås. Vid minusgrader används ofta fogskum och tätningsband som är särskilt framtagna för kyla. Själva bytet av varje fönster sker dessutom snabbt – rummet är inte öppet mot vädret mer än kanske 15–30 minuter!?
Dock bör man undvika regniga dagar då fukt i konstruktionen kan skapa problem. Fuktig luft eller direkt nederbörd mot öppna karmar riskerar att påverka infästning och tätning negativt. Mer om detta nedan…
Med vädret i åtanke
Den perfekta väderleken är torrt väder, gärna molnigt eller lätt soligt, med temperaturer över 5 grader minst. Detta ger bästa förutsättningarna för tätning med fog och montering utan störmoment. Kraftig blåst, regn eller kraftig kyla kan påverka arbetsmiljön och monteringens kvalitet till det negativa.
Under vinterhalvåret kan vissa fönsterleverantörer också kräva särskild anpassning, exempelvis genom uppvärmning av tätmassa innan applicering. Detta är dock inget absolut hinder – snarare något som måste planeras för i förväg.

Detta påverkar tidsåtgången vid ett fönsterbyte!
Hur lång tid det tar att byta fönster påverkas av en mängd faktorer, som du kanske redan har gissat. Det finns inga enkla svar utan tiden sätts utifrån dessa punkter bland annat:
Fasadtyp
Träfasader är enklare att hantera än putsade eller tegelbeklädda fasader.
Våningsplan
Markplan går snabbare än andra våningar som kräver ställning eller lift.
Fönstrets storlek och typ
Stora fönster, fasta partier eller fönster med spröjs kräver mer arbete, samt givetvis om det är öppningsbart eller fast.
Tillgång och åtkomlighet
Inomhusmöblering, tillgång från utsidan och arbetsmiljöförutsättningar spelar in.
Antal montörer
En ensam montör arbetar naturligtvis långsammare än ett team på två till tre personer. Vanligtvis är man MINST två stycken som arbetar tillsammans.
Fönstrets infästning
Limmade, skruvade eller fastspikade karmar kräver olika arbetsinsatser vid demontering.
Efterarbete
Om även foder, fönsterbleck och eventuella persienner ska bytas tillkommer tid, vilket inte är helt ovanligt, snarare ett faktum i de flesta fall.

Insidan och utsidan kräver sin tid!
Vid ett sedvanligt fönsterbyte ingår i regel mer än bara fönstret i sig, som vi var inne på litan härovan. Såväl insidan som utsidan behöver i de flesta fall nytt foder, plåt och annan kringutrustning. Exempelvis så kan ett byte inkludera följande:
1. Demontering av befintligt fönster samt urtagning av gamla lister och eventuell drevisolering.
2. Inpassning och montering av ny karm i lod och våg, med korrekt infästning i stomme.
3. Inmontering av fönsterbåge eller isolerglasenhet.
4. Tätning med fogband, drev och/eller fogskum, beroende på väggens konstruktion.
5. Montering av nya invändiga och utvändiga foder (samt målning?).
6. Montering av fönsterbleck och droppbleck där det behövs.
7. Justering av gångjärn och beslag så att fönstret öppnas och stängs korrekt.
8. Städning, bortforsling av gammalt material och eventuell justering efter torktid.
Enligt branschstandard brukar fönsterleveransen också inkludera garantier på både produkt och montage, ofta 10 års garanti för fönstret och 2–5 år för monteringen.
Behövs bygglov för att byta fönster?
I de flesta fall behövs INTE bygglov för att byta fönster – FÖRUTSATT att utseendet inte ändras väsentligt. Om det nya fönstret har samma storlek, samma spröjsindelning och färg, samt placeras i samma öppning, är det en så kallad ”underhållsåtgärd” som inte är bygglovspliktig.
Däremot krävs bygglov om:
– Fönstrets storlek ändras.
– Fönster tillkommer på fasad där det tidigare inte funnits.
– Fasaden ändrar karaktär, t.ex. från 1-luft till 3-luft.
– Byggnaden är kulturhistoriskt skyddad eller ligger inom detaljplanerat område med särskilda krav.
I och med detta gråområde, så är det alltså alltid en bra idé att kontrollera med byggnadsnämnden i kommunen, innan ett byte sker – reglerna tolkas dessutom olika beroende på detaljplan och fastighetstyp.
Summering – 1 dag för att byta fönster i lägenhet och 7 dagar för en villa!
I genomsnitt tar det 2–4 timmar per enhet, för att byta ett fönster i en klassisk svensk villa, eller lägenhet för den delen, vilket sedermera innebär 1–2 dagar för en lägenhet och upp till en vecka för ett helt hus. Fördelarna med att byta fönster framför att renovera gamla är många – förbättrad energieffektivitet, minskat underhåll, bättre ljudisolering och ofta ett uppgraderat utseende. Med moderna isolerglasfönster kan man räkna med en energibesparing på upp till 20 % av husets totala värmeförluster. Det är inte en dålig besparing med andra ord!
Byte kan såklart utföras året runt, men bäst förutsättningar ges av torrt och milt väder. Tidsåtgången påverkas av fasadmaterial, tillgång, våningsplan, typ av fönster och efterarbetets omfattning. I de flesta fall krävs inget bygglov om fönstrens utseende bevaras, men vid större förändringar bör kommunen konsulteras, så att man har sitt på det torra. 😉
Ett fönsterbyte är inte bara en praktisk åtgärd – det är en investering i både komfort, miljö och fastighetsvärde.
Sugen på ett fönsterbyte i din bostadsrättslägenhet? Det är faktiskt din BRF’s ansvar, likaså dörrbyten och annat yttre underhåll! Rådgör med din förening om hur underhållsplanen ser ut för flerbostadshusen där du bor, samt involvera dig gärna som medlem och påverka därmed besluten som fattas!