skjutglaspartier

Mindre ljud och mer ljus med skjutglaspartier på kontoret

Visste du att det faktiskt finns tydliga regler för både ljudmiljö och tillgång till dagsljus på arbetsplatser här i Sverige? Arbetsmiljöverkets föreskrifter kräver att arbetslokaler ska vara utformade så att bullernivåer begränsas och dagsljus tillförs i tillräcklig omfattning. Här spelar skjutglaspartier en allt viktigare roll. Genom att kombinera transparens, flexibilitet och ljuddämpande egenskaper erbjuder dessa lösningar ett sätt att efterleva lagkraven utan att kompromissa med vare sig estetik eller funktion i sig, gentemot vanliga väggar. Detta är dagens ämne i artikeln nedan, och ack ett så intressant sådant!

Skjutglaspartier vs solida ”tråkiga” väggar

Traditionella solida väggar har som de flesta av oss känner till varit standardlösningen i kontorsmiljöer, särskilt när det gäller att skapa privata arbetsrum, mötesrum eller andra utrymmen. Men i takt med att arbetsmiljökrav, hållbarhetsmål och såklart det estetiska uttrycket blivit viktigare, så har dessa lite ”tråkiga” väggar börjat få konkurrens. Inte sällan förknippas de med stängda, mörka utrymmen, brist på överblick och en allmänt dämpad stämning.

Skjutglaspartier förändrar detta. Istället för att låsa in ljusflödet skapar glasväggar transparens och kontakt mellan olika delar av en byggnad. Ljuset får vandra fritt genom ytorna, vilket inte bara påverkar upplevelsen positivt utan även kan minska behovet av elektrisk belysning under dagtid. Dessutom öppnar möjligheten att kombinera öppenhet med akustisk integritet upp för mer dynamiska planlösningar där rummens syfte snabbt kan förändras – något som solida väggar inte kan erbjuda utan betydande ombyggnationer.

föreställ dig denna arbetsvrå med solida väggar och den markanta skillnad som hade varit både vad gäller ljusinsläpp tillika känslan av ett mycket mindre utrymme utan glaset
Föreställ dig denna arbetsvrå med solida väggar och den markanta skillnad som hade varit, både vad gäller ljusinsläpp tillika känslan av ett mycket mindre utrymme utan glaset.

Fördelar med glaspartier och glasväggar

Skjutglaspartier, glasväggar och rumsavdelare i glas, kärt barn har många namn, erbjuder samtliga ett flertal fördelar, både praktiska, utseendemässiga och givetvis arbetsmiljörelaterade. Nedan tar vi en titt på några av de mest betydande egenskaperna:

Ljusinsläpp och känsla av utrymme
Glasväggar tillåter dagsljus att spridas över större ytor, vilket förbättrar den psykosociala arbetsmiljön. Dagsljus är vetenskapligt kopplat till ökad produktivitet, bättre sömnrytm och allmänt välbefinnande. I moderna kontorslokaler är detta särskilt eftertraktat.

Flexibilitet i rumsindelning
Skjutbara glaspartier gör det möjligt att snabbt förändra ett rum från öppet till avskilt, utan att förlora ljusinsläppet. Det är särskilt användbart i aktivitetsbaserade kontor där olika zoner har olika funktioner.

Ljudreducerande förmåga
Fastän att glas upplevs som ett ”hårt” material, kan moderna glaspartier tillverkas med akustikglas alternativt isolerglas med laminerade skikt, som bägge ger mycket god ljudisolering – ofta upp till 35–45 dB beroende på konfiguration.

Snyggt och mycket modernt
Glas signalerar transparens, innovation och modern design. Det skapar en känsla av rymd även i mindre lokaler och harmonierar väl med både industriell och mer minimalistisk inredningsstil.

Underhåll och hygien
Glasytor är enkla att rengöra och samlar inte damm på samma sätt som väggbeklädnad. Inom vård och laboratoriemiljöer är detta en klar fördel.

Alla dessa fördelar är inte bara ett önsketänkande, utan finns inom räckhåll och närmare än vad du tror! Hos Nordic Dörrfabrik AB, på nordicdoor.se, erbjuds ett fullsmetat sortiment av glaspartier, glasväggar, skjutdörrar, glasade dörrar och mycket mer än så, allt för att omvandla din arbetsplats till framtidens arbetsplats! Och du, framtiden är ljus, dagsljusljus!

stilrent och minimalt skjutglasparti med profiler upptill och nedtill
Stilrent och minimalt skjutglasparti med profiler upptill och nedtill.

Du har rätt till dagsljus och behaglig ljudnivå på arbetsplatsen!

Enligt Arbetsmiljöverkets föreskrift AFS 2009:2 om arbetsplatsens utformning, framgår det att dagsljus bör kunna komma in i arbetslokaler i sådan omfattning att det ger tillfredsställande ljusförhållanden och utsikt. I många kontorsbyggnader kan detta endast uppnås genom öppna planlösningar – eller just glasväggar och skjutglaspartier!

När det gäller ljudmiljön, reglerar AFS 2005:16 om buller hur hög ljudnivå som får förekomma i arbetsmiljön. Ljudnivån bör hållas under 45 dB(A) i kontorsmiljöer och ännu lägre i lokaler där koncentrerat arbete utförs. Här är det ofta nödvändigt att komplettera glasväggar med akustiklösningar såsom ljudabsorberande glas, tätade ramprofiler och mjuka stängningsmekanismer. Med rätt glaskombination – till exempel laminerat akustikglas med PVB-film – så kan man enkelt uppnå betydande ljudreduktion utan att förlora insläppet av dagsljus.

Brett användningsområde för skjutglaspartier

Invändiga glaspartier överlag är idag ett vanligt inslag i ett brett område av miljöer, både i offentlig och privat sektor. Här radar vi upp några vanliga exempel som kommer på tanke:

Kontors och företag
Används för mötesrum, stilla zoner, tysta arbetsrum eller som rumsavdelare i aktivitetsbaserade kontor.

Industrianläggningar
Skapar visuell överblick mellan produktionsytor och kontorszoner utan att kompromissa med bullerskydd.

Lager och logistik
Skjutglaspartier används ofta i kontrollrum eller personalytor i anslutning till större hallar där man vill behålla sikten men minska ljudnivån.

Hälso- och sjukvård
I vårdcentraler och sjukhus används glasväggar med frostat eller laminerat glas för att kombinera avskildhet med ljusinsläpp. Det kan röra sig som undersökningsrum, terapeuter, operationssalar och mycket annat.

Utbildningsmiljöer
Skolor och universitet har börjat använda skjutbara glaspartier mellan klassrum och korridorer, vilket bidrar till transparens och säkerhet.

Privat användning
Uterum, altaner och som inomhusavdelare i större bostäder har blivit extremt populära tillämpningar, av förståeliga skäl!

på kontoret eller i hemmet och allt däremellan användningsområdena för skjutglaspartier är brett och mångt varav endast fantasin sätter gränserna
På kontoret eller i hemmet och allt däremellan – Användningsområdena för skjutglaspartier är brett och mångt, varav endast fantasin sätter gränserna.

Enkelglas vs isolerglas – när, var och hur?

Beroende på användningsområde finns allehanda glasväggar och partier i flera olika konstruktioner, där valet av glas påverkar både funktion, säkerhet och komfort. Två av de vanligaste typerna är enkelglas och isolerglas – men det är lika viktigt att ta hänsyn till glasets säkerhetsklassning, särskilt i miljöer där människor vistas regelbundet.

Enkelglas
Används främst i interiöra miljöer där värmeisolering inte är ett krav. Det är en relativt billig lösning som lämpar sig väl för rumsavdelare i kontor, skolor eller andra inomhusutrymmen där temperatur och buller inte är avgörande faktorer. Enkelglas är dessutom lättare att hantera vid montering och enklare att byta ut. Nackdelen är att det erbjuder begränsad ljud- och värmeisolering, vilket gör det olämpligt i miljöer med höga krav på akustisk avskildhet eller energiprestanda.

Isolerglas
Består oftast av två eller tre glasskivor med ett luft- eller gasfyllt mellanrum – exempelvis argon – som förbättrar både värmeisolerande och ljudreducerande egenskaper. Isolerglas är standard i exteriöra skjutglaspartier, uterum, fasadpartier eller ljudkänsliga inomhusmiljöer såsom mötesrum eller vilorum. I särskilt ljudutsatta miljöer, som kontor nära trafikleder eller produktionshallar, kombineras isolerglas ofta med laminerat akustikglas som innefattar ljuddämpande skikt, ofta PVB- eller EVA-film, vilket kan reducera ljudnivåer med 35–45 dB.

Men oavsett om det rör sig om enkel- eller isolerglas är valet av säkerhetsglas ofta en avgörande faktor – särskilt i offentliga eller arbetsmiljörelaterade sammanhang.

Säkerhetsglas
Detta är ett samlingsnamn för härdat och/eller laminerat glas som är framtaget för att minimera risken för personskador vid olyckor. Härdat glas genomgår en värmebehandlingsprocess som gör det upp till fem gånger starkare än vanligt floatglas, och när det väl går sönder faller det i små, trubbiga bitar som minskar risken för skärsår. Laminerat glas består å andras sidan av två eller flera glasskivor som hålls ihop av en plastfilm – ofta polyvinylbutyral (PVB) – som förhindrar att glaset splittras vid slag eller kross, vilket även bidrar till inbrottsskydd och fallskydd.

I arbetsmiljöer där glaspartier placeras nära gångvägar, dörröppningar eller i höjd med huvud- och bålzon är det vanligt att säkerhetsglas är ett krav enligt både Boverkets byggregler (BBR) och Arbetsmiljöverkets föreskrifter. Detta gäller i synnerhet i skolor, sjukhus, lagerlokaler och publika miljöer där risken för personpåkörning eller olyckor är högre.

Till såväl enkelglas som isolerglas finns dessutom ett brett val av ytbehandlingar och utföranden: klart, frostat (etsat eller film), screentryckt med mönster, solskyddsbelagt, infärgat eller med invävd folie. Dessa val kan göras utifrån både estetiska preferenser, integritetsbehov och tekniska funktionskrav.

Titta hit! Då krävs kontrastmarkering på glaset

Kontrastmarkering i sin tur är en säkerhetsåtgärd som syftar till att förhindra att personer helt sonika går in i stora glasytor som inte uppfattas rent visuellt. Enligt Boverkets byggregler (BBR) ska större glaspartier i publika miljöer ha tydlig markering i ögonhöjd. Detta gäller i synnerhet entréer, korridorer, och gångstråk i offentliga lokaler, skolor och arbetsplatser.

Markeringen ska vara visuellt kontrasterande mot bakgrunden och placeras i två nivåer – vanligtvis vid 0,85 och 1,5 meters höjd. Det kan vara i form av mönstrad folie, logotyp, horisontell linje eller punktmönster. Syftet är inte bara att förebygga olyckor, utan också att öka tillgängligheten för personer med nedsatt syn.

I privata bostäder är detta krav inte lika strikt, men det är ändå en god säkerhetsåtgärd – särskilt om barn vistas i miljön eller om partierna vetter mot gångytor.

här har man på ett smart sätt kombinerat kontrastmarkering med en viss avskärmning vad gäller folieringen på glaset detta ger både högre integritet och minskad risk för att någon klampar rätt in i glaspartiet
Här har man på ett smart sätt kombinerat kontrastmarkering med en viss avskärmning vad gäller folieringen på glaset – Detta ger både högre integritet och minskad risk för att någon klampar rätt in i glaspartiet. 😉

Vi checkar av – därför är skjutglaspartier och glasväggar på uppsving!

Skjutglaspartier är inte bara ett stilmässigt val – det är en lösning som svarar mot både funktionella och lagstadgade krav. I takt med att arbetsmiljöregler ställer högre krav på ljusinsläpp, ljuddämpning och flexibilitet i lokalers utformning blir glasväggar och skjutbara partier ett allt vanligare inslag i både kommersiella och offentliga miljöer.

De finns i varianter som passar allt från tysta kontorsrum till livliga skolmiljöer, med glastyper som tillgodoser krav på både ljud, ljus, brand och säkerhet. Med rätt val av glas, ramprofiler och kontrastmarkeringar blir de inte bara estetiskt tilltalande – de blir också en del av lösningen för en bättre och mer hållbar arbetsmiljö.

Det är också värt att påminna sig om att en arbetsmiljö inte handlar om yta – utan om innehåll. Genom att skapa miljöer där vi människor trivs, hörs och ser varandra – men också får den ro som behövs – lägger vi grunden för produktivitet, trygghet och långsiktig hållbarhet.

Vill du skapa en miljö med både mer ljus och mindre ljud – då är det dags att titta närmare på vad skjutglaspartier kan göra för just din verksamhet!